"לידה שקטה" מוגדרת כלידת תינוק ללא כל סימני חיים לאחר הריון שנמשך 22 שבועות ומעלה או השוקל 500 גרם ומעלה. ייתכן והתינוק נפטר מסיבות טבעיות במהלך ההריון (מצב הנקרא "מות עובר תוך-רחמי"). לעיתים בעיה רפואית חמורה מחייבת התערבות רפואית וסיום הריון לאחר שבוע 22. פעמים רבות התינוק נפטר במהלך הלידה או בסמוך לה.
לידה שקטה אינה תופעה רווחת, אך לצערנו היא אינה נדירה גם. בישראל, אחת מתוך מאה ועשרים לידות תסתיים בלידה שקטה או באובדן תינוק רך.
אובדן תינוק רך (נודע גם כ"מות יילוד") מתייחס למותו של תינוק במהלך עשרים ושמונת הימים לאחר הלידה.
חריגות מולדות: אלו מתוארות כמצבים בהם התפתחותו של התינוק נפגעת ופעמים רבות הן ניתנות לאיתור משלב ההתעברות או משלבי ההריון המוקדמים. הן יכולות לכלול בעיות כרומוזומטיות או בעיות במבנים חשובים כמו המוח, הלב, חוט השדרה והכליות.
לידה מוקדמת: כ-7% מהנשים מישראל מגיעות ללידה מוקדמת. על אף שבמרבית המקרים הטיפול המודרני בפגים מוביל לתינוקות רבים השורדים לידה מוקדמת, אם הלידה מתרחשת מוקדם ממש, ייתכן והתינוק יוולד במצב לא מפותח דיו על מנת לשרוד והלידה תסתיים כלידה שקטה. הסיבות ללידה מוקדמת אינן מובנות לגמרי אך הן כוללות זיהומים ומצבים רפואיים של האם הדורשים לידה מוקדמת.
בעיות בשלייה או בחבל הטבור: מגוון סיבות יכולות להוביל לבעיות בשלייה ביניהן מצבים רפואיים כמו סוכרת ויתר לחץ דם. מצבים אלו ואחרים עלולים לפגוע בהתפתחות השלייה וביכולתה להזין את העובר. שיבוש שלייה הנו גורם שכיח יחסית ללידה שקטה ומתרחש במידה ויש דימום בין השלייה לדופן הרחם- במקרה זה אספקת הדם לעובר נפגעת. בעיות שלייה נדירות כמו "ואזה פרביה" או "דימום מהעובר לאם", יכולות להשפיע גם הן על אספקת הדם לעובר. "תאונות" חבל טבור מופיעות פעמים רבות בלידה שקטה, אך יש להתייחס לכך בזהירות מכיוון שפעמים רבות אנו עדים לבעיות אלו גם בלידות בהן נולדים תינוקות חיים ובריאים. אין לקבוע מוות של תינוק כקשור ל"תאונות" חבל הטבור ללא עדויות לשיבוש אמיתי וללא שלילת בעיות אחרות.
האטה בגדילה תוך-רחמית: מושג זה מתייחס לעוברים שאינם מגיעים לפוטנציאל הגדילה המלא שלהם. מצב זה מזוהה כגורם סיכון משמעותי ללילדה שקטה, כאשר ביותר ממחצית המקרים תינוקות הנולדים בלידה שקטה נחשבים לקטנים מהצפוי. מצב זה יכול להתלוות לבעיות בשלייה, לבעיות כרומוזומטיות בתינוק, לעישון במהלך ההריון ולמצבים רפואיים שונים של האם כמו לחץ דם גבוה. יתכנו קשיים באבחון זה במהלך מעקב הריון שגרתי.
מצבים רפואיים של האם: מצבים רפואיים קודמים מזוהים כגורמי סיכון ללידה שקטה. מצבים רפואיים ידועים כוללים: סוכרת, מחלות כליות, בעיות בבלוטת התריס, מחלות לבביות, זאבת מערכתית, עימדון מרה ועוד. על אף שמעקב וטיפול לפני הלידה יכולים להקטין את הסיכוי ללידה שקטה, לצערנו פעמים רבות במצבים אלו ההריון מסתיים בלידה שקטה ברחבי העולם.
"*" אינדוקטור שדות חובה